Inici > CATALUNYA > L'Anoia
Comarques
CATALUNYAEl BagesEl Baix CampEl Baix EbreEl Baix EmpordàEl Baix LlobregatEl Baix PenedèsEl BarcelonèsEl BerguedàEl GarrafEl GironèsEl MaresmeEl MoianèsEl MontsiàEl Pallars JussàEl Pallars SobiràEl Pla d'UrgellEl Pla de l'EstanyEl PrioratEl RipollèsEl SegriàEl SolsonèsEl TarragonèsEl Vallès OccidentalEl Vallès OrientalL'Alt CampL'Alt EmpordàL'Alt PenedèsL'Alt UrgellL'Alta RibagorçaL'AnoiaL'UrgellLa CerdanyaLa Conca de BarberàLa GarrotxaLa NogueraLa Ribera d'EbreLa SegarraLa SelvaLa Terra AltaLa Vall d'AranLes GarriguesOsona
L'Anoia forma part d'un conjunt de terres i de relleus situats a l'extrem oriental de la Depressió Central Catalana, al límit i en contacte amb la Serralada Pre-litoral. Comença als altiplans de Calaf, i les collades de la Tallada, de la Panadella i de Bellmunt la separen de la Conca del Segre. El riu més important, l'Anoia, dóna nom a la comarca. És una zona de transició cap a terres interiors del país, i forma una franja intermèdia entre la vegetació mediterrània marítima i la més àrida. Cobria una bona part de la comarca l'alzinar de carrasca, però la tala originada pel carboneig l'ha substituït per la pineda de pi blanc o el matollar. Els nombrosos jaciments localitzats a la comarca de l'Anoia, al Bruc, Castellolí o la Llacuna, són testimoni d'un poblament antiquíssim, que es remunta al neolític. Prop de Sant Jaume Desoliveres se n'ha descobert un dels més antics de Catalunya. Actualment la població es concentra majoritàriament a Igualada i a l'aglomeració dels municipis del seu voltant; la resta es distribueix en petits pobles.
L'activitat econòmica de l'Anoia se centra en l'agricultura i en la indústria. Els conreus principals són la vinya i els cereals; la ramaderia hi és secundària. En el sector industrial destaquen tres activitats tradicionals: el tèxtil, les adoberies i la indústria paperera. Actualment és una de les comarques més industrialitzades de tot Catalunya. L'Anoia conté importants mostres arquitectòniques de totes les èpoques: romàniques (ermita de Tossa de Montbui), gòtiques (retaule de l'altar major de Santa Mª de Rubió), renaixentistes (a Igualada), barroques (església de Santa Maria -Pobla de Claramunt-), modernistes (asil de Sant Crist -Igualada-), i també antics castells (Pobla de Claramunt). L'artesania més rellevant de la comarca és la terrissa i la ceràmica, sobresortint Piera, gràcies als recursos minerals de les terres argiloses dels seus voltants. Modernament han sorgit altres modalitats d'artesania: la fabricació de cap-grossos i màscares per a teatre i la construcció de joguines, totes dues de gran qualitat i originalitat. Anoia és un punt de pas que uneix dos grans blocs gastronòmics: el de terra endins i el del litoral. Prova d'això són els ingredients bàsics de la cuina de la comarca: el conill i el bacallà. El "conill amb figues" i el "bacallà a la crema d'all", així com tot tipus d'aviram de caça, són els plats més característics.

  Filtres



L'Anoia
Superfície: 866,28 km²
Latitud: 41° 36' 47" N
Longitud: 1° 36' 21" E
Població (2014): 117.842 hab.
Densitat: 136,0 hab/km²
Municipis: 33
Capital: Igualada
Província: Barcelona
Àmbit territorial: Comarques Centrals
Gentilici: Anoienc, anoienca
Consell Comarcal
Himne de Catalunya


Publicitat
© 2009 / 2020 - LinkCAT Serveis Catalans a Internet S.L. B66481615
Fem servir galetes pròpies i de tercers per ajudar-te en la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'ús de cookies.  Més informació aquí: Política de privacitat