Inici > CATALUNYA > El Priorat
Comarques
CATALUNYAEl BagesEl Baix CampEl Baix EbreEl Baix EmpordàEl Baix LlobregatEl Baix PenedèsEl BarcelonèsEl BerguedàEl GarrafEl GironèsEl MaresmeEl MoianèsEl MontsiàEl Pallars JussàEl Pallars SobiràEl Pla d'UrgellEl Pla de l'EstanyEl PrioratEl RipollèsEl SegriàEl SolsonèsEl TarragonèsEl Vallès OccidentalEl Vallès OrientalL'Alt CampL'Alt EmpordàL'Alt PenedèsL'Alt UrgellL'Alta RibagorçaL'AnoiaL'UrgellLa CerdanyaLa Conca de BarberàLa GarrotxaLa NogueraLa Ribera d'EbreLa SegarraLa SelvaLa Terra AltaLa Vall d'AranLes GarriguesOsona
El Priorat ocupa les terres d'un ampli amfiteatre natural situat a la conca del riu Siurana. És format per les terres que s'estenen entre la serra de Montsant, al nord, la serra de l'Argentera i les moles de Colldejou i de Llaberia, a l'est, i el Montalt i les muntanyes de Tivissa, al sud. La vegetació típica de la comarca, l'alzinar amb marfull, abunda a la part meridional. En canvi, a l'oest, on la terra és més seca hi ha alzinar de carrasca. Els sectors obacs, sobretot del Montsant, tenen una vegetació submediterrània de boscos de pinassa amb roure valencià i boix. Actualment els pobles, exceptuant Falset i Cornudella, tenen tots un nombre reduït d'habitants i les distàncies entre ells no són gaire grans.
La base econòmica del Priorat ha estat sempre l'agricultura i les indústries que se'n deriven -ja al segle XV s'exportava vi-. El producte de més renom i el més notable de la comarca és el vi. La climatologia i les característiques del terreny donen al vi unes qualitats molt especials. La terra del Priorat central és pissarrenca, de llicorella, i dóna poc vi però amb molta graduació. El més abundant és el vi negre, fet amb raïm de caranyena i garnatxa; el blanc s'obté de raïm macabeu i de garnatxa blanca. Des de 1954 tenen la denominació d'origen "Priorat". El monument més destacat del Priorat és la Cartoixa d'Escaladei -la primera de la península- situada al peu de la serra del Montsant. Representa l'origen històric de la comarca, i conserva les restes del monestir de Santa Maria d'Escaladei. En la gastronomia de la comarca un dels menjars més típics són les "truites amb suc a la cassola" -la més popular és la de fesols, però també la d'espinacs i la de patates-. Són també coneguts els crespells amb arengada i l'arengada amb raïm -esmorzar de tardor a la vinya.

  Filtres



El Priorat
Superfície: 498,60 km²
Latitud: 41° 08' 00" N
Longitud: 0° 49' 00" E
Població (2014): 9.550 hab.
Densitat: 19,2 hab/km²
Municipis: 23
Capital: Falset
Província: Tarragona
Àmbit territorial: Camp de Tarragona
Gentilici: Prioratí, prioratina
Consell Comarcal
Himne de Catalunya


Publicitat
© 2009 / 2020 - LinkCAT Serveis Catalans a Internet S.L. B66481615
Fem servir galetes pròpies i de tercers per ajudar-te en la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'ús de cookies.  Més informació aquí: Política de privacitat