Inici > CATALUNYA > El Solsonès
Comarques
CATALUNYAEl BagesEl Baix CampEl Baix EbreEl Baix EmpordàEl Baix LlobregatEl Baix PenedèsEl BarcelonèsEl BerguedàEl GarrafEl GironèsEl MaresmeEl MoianèsEl MontsiàEl Pallars JussàEl Pallars SobiràEl Pla d'UrgellEl Pla de l'EstanyEl PrioratEl RipollèsEl SegriàEl SolsonèsEl TarragonèsEl Vallès OccidentalEl Vallès OrientalL'Alt CampL'Alt EmpordàL'Alt PenedèsL'Alt UrgellL'Alta RibagorçaL'AnoiaL'UrgellLa CerdanyaLa Conca de BarberàLa GarrotxaLa NogueraLa Ribera d'EbreLa SegarraLa SelvaLa Terra AltaLa Vall d'AranLes GarriguesOsona
El Solsonès, allunyat dels grans eixos de circulació, es divideix en dues subcomarques: la de tramuntana, que és una capçalera muntanyenca endinsada en el Pre-pirineu, i la de migjorn, que forma part de la Depressió Central. La vegetació és molt variada, d'acord amb el seu clima: alzinar de carrasca a les terres seques i baixes meridionals, i boscos de roure i de pi roig al nord de Sant Llorenç de Morunys. A les zones més altes la vegetació té caràcter subalpí, amb alguns boscos de pi negre, amb sotabosc de gespa sussona. El poblament del Solsonès té una tendència secular a disminuir. Llevat de Solsona i Sant Llorenç de Morunys, la població viu disseminada, en general explotant propietats agràries petites i mitjanes. És una comarca ramadera i forestal a la part alta, i agrícola i amb conreus de secà al sud. La quantitat de boscos -més del 60% de la comarca- condiciona la seva producció -conglomerats de fusta, pals, combustible-. Per a l'economia domèstica tenen molta importància els bolets.
El Solsonès és una comarca molt rica en vestigis prehistòrics, se'n conserven des del neolític, amb restes importants de sepulcres de fossa. Compta també amb un bon nombre de dòlmens, alguns monumentals, com el dolmen de Llanera. Però el llegat més important és el format per monuments i restes de l'època medieval: més de 90 esglésies romàniques, castells de defensa i creus de terme, a gairebé tots els nuclis de la comarca. Moltes de les masies de la zona són exemplars de construcció dels segles XVI al XVIII, amb arquitectura tradicional de galeries obertes a migjorn i capella pròpia. A la cuina de la comarca és famosa la matança del porc i són molt apreciats els embotits -llonganissa, bull, espetec- i també el pernil del país. Són plats típics la "sopa pairal", el "blat pelat", la "botifarra a la llosa" i el "civet de llebre o de senglar". Bon complement dels plats de carn i de caça són els bolets que es fan en abundància pels boscos de la comarca.

  Filtres



El Solsonès
Superfície: 1001,21 km²
Latitud: 41° 58' 47" N
Longitud: 1° 30' 47" E
Població (2014): 13.497 hab.
Densitat: 13,5 hab/km²
Municipis: 15
Capital: Solsona
Província: Lleida
Àmbit territorial: Comarques Centrals
Gentilici: Solsonenc, solsonenca, Solsoní, solsonina
Consell Comarcal
Himne de Catalunya


Publicitat
© 2009 / 2020 - LinkCAT Serveis Catalans a Internet S.L. B66481615
Fem servir galetes pròpies i de tercers per ajudar-te en la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'ús de cookies.  Més informació aquí: Política de privacitat